Bonus: ścinki historyczne nr 1
Nerdy Nocą
Tej nocy spotykamy się z autorem bloga Tarasco Bar. Archie specjalnie przyleciał samolotem i przygotował nam drinki. Rozmawiamy o rodzajach alkoholi i dodatkach oraz sprawdzamy, co można z tego przygotować, żeby było smaczne i z prądem.
Na początek szykujemy lód, a potem kompletujemy barek.
Gin i burbon. W czym pomaga Unia Europejska? Drinki: Martini, Gibson, gin z tonikiem.
Whisky dla snobów i smakoszy. Jak nie wypalić sobie kubków smakowych? Co to jest “anielski udział”? Dygresja o wermutach. Drinki: Manhattan, Old Fashioned.
Brandy bezprzymiotnikowe i przymiotnikowe. Drinki: Sidecar.
Wódka zwykła i smakowa. Dygresja o blue curacao. Drinki: Śrubokręt, Elektryczna Lemoniada, Vodka Martini i Vesper, Long Island Ice Tea. Coś z żołądkowej gorzkiej.
Rum i podróby. Rum z colą, Cuba Libre, Daiquiri, Rum Collins.
Triple Sec i likiery. Orgazm, Pinacolada.
Jeśli tequila, to orgia. Tequila Sunrise, Margarita.
Omawiamy pokrótce inne regionalne brandy i wódki.
Sposoby przyrządzania (wstrząśnięte, nie mieszane) oraz szoty: Wściekły Pies i Tequila Slammer.
Na koniec krótko o winach: Sangria, Tinto de Verano, szprycery.
Linki do barmańskich blogów:
Zdajemy sobie sprawę, że choć dla nas alkohol jest przyjemny, to dla niektórych osób może być problematyczny. Nie ma się czego wstydzić, tylko można coś z tym zrobić — i nie trzeba zmagać się samotnie. Ośrodki terapeutyczne w swojej okolicy można znaleźć na przykład na uzależnieNIE.com.pl (oraz placówki NFZ są w prawie każdym większym mieście).
Dziękujemy za wspieranie na patronite.pl/kya! Wrzuć pięć złotych — to mniej niż torba lodu!
Zdjęcie Archiego (c) Kaśka.
2016.09.26 / 2016.10.18
Nerdy Nocą drzemią w różnych miejscach w internecie! Zajrzyj na zaplecze i dołącz do naszego pochrapywania np. na wesołej grupce na fejsie lub w leniwym telegramie.
Pokaż Nerdy Nocą znajomym! Dziękuję!
Można wrzucić piątaka na przygotowanie kolejnych odcinków:
© kya / nerdynocą.pl
Tomash on 2018-08-13
Bardzo fajny odcinek, doskonale się słuchało.
Mały nitpicking odnośnie amerykańskich whiskey: rye znaczy żyto a nie zboże, zatem rye whiskey to whiskey z zacieru w którym przeważa żyto. Kukurydza jest zbożem, podobnie jak żyto, pszenica czy jęczmień.