Podkast Nerdy Nocą © Kaja 'kya' Mikoszewska

#059 Hobby: browar

#059 Hobby: browar

Tej nocy goszczę browar Małe Piwo z Trójmiasta — Meri i Bies przywieźli trzy butelki i teraz opowiadają, jak powstaje piwo, ile jest rodzajów oraz jak czytać etykiety.

Początki przygód z piwem. Jak się kupuje browar? Słownik opisu piwa na konkursie i w domu – piana, gęstość, pęcherzyki, klarowność, kolor. Co to jest brzuch zająca?

PSST Pijemy witbier.

Skąd się wzięło piwo jako napój oraz nazwy stylów warzenia piwa? Jak to się robiło (i zapisywało) w Sumerze? Hymn do bogini Ninkasi i inne ślady historyczne.

Z czego się robi piwo?

  • słód (i jego suszenie),
  • woda (do czego miękka, do czego twarda),
  • chmiel (gatunki i aromaty),
  • drożdże (zwłaszcza Saccharomyces cerevisiae),
  • inne dodatki (od cukru po śledzie).

Jak się robi piwo?

Proces piwny w full opcji.

  • Omawiamy brzeczkę.
  • Nowe słowo: “przerwy” w różnych temperaturach i ich wpływ na piwo, a także parę procesów chemicznych związanych z cukrami.
  • Filtracja. Wysłodziny. Dorzucamy szyszki i gotujemy.
  • Wygotowanie rury i reżim sanitarny. Wyścig bakterii z drożdżami!
  • Chłodzenie.

PSST Pijemy single hop IPA.

  • Fermentor! Chlapanie i napowietrzanie brzeczki.
  • Fermentacja! Górna i dolna, burzliwa i cicha, pierwsza i druga. Uwaga, to nam się przyda za chwilę.
  • Mycie butelek przed rozlaniem i ostatnie dodatki.
  • Leżakowanie. Kapslowanie!

Rodzaje piwa

Co to znaczy: single hop, IPA? Legenda i prawdziwa historia o Indian Pale Ale.

Fascynująca historia ale. Niemieckie prawo czystości piwa. Eksplozja piw mieszczańskich i moda na jasne. Josef Groll i jego rewolucyjny pilsner. Omawiamy różne style piwa.

Dolna fermentacja → lagery → pilsnery, międzynarodowe lagery, marcowe, koźlaki.

Górna fermentacja → ale → piwa pszeniczne, bittery angielskie, pale ale, ipy, piwa brązowe, lokalne odmiany ale, piwa kwaśne, porteery i stouty amerykańskie, polskie piwo grodziskie, gose, fińskie sahti.

PSST Pijemy russian imperial stout. Skąd się wziął ten styl?

Jak czytać etykietkę na butelce? Co to w zasadzie jest ekstrakt? W jakich jednostkach podaje się goryczkę? Co to jest “warka”?

Skuchy. Kiedy piwo śmierdzi

Spiryt? Koci mocz? Kapusta gotowana? Kalafior i inne zdrowe warzywa? Siarka? Mokry karton? Przy jakim zapachu trzeba zacząć serio uważać?

Piwo jak seks w kajaku

Kilka słów o amerykańskich piwach dobrych i złych, o gustach, guścikach i kryteriach konkursów piwnych. Na deser browar Małe Piwo zachęca do samodzielnego warzenia.


Dziękujemy za wspieranie na patronite.pl/kya! Wrzuć pięć złotych — potrzebujemy hektolitrów herbaty.


Elementy muzyczne pochodzą z utworów Piotra Bendyka, niektóre można ściągnąć w całości na stronie xtd.evil.pl. Zdjęcie Meri i Biesa © kya, zdjęcie Kaji © Michał Krawczyk.

Nerdy Nocą drzemią w różnych miejscach w internecie! Dołącz do naszego pochrapywania np. na wesołej grupce na fejsie “Nerdy Nocą w grupie”.

2018.05.12 / 2018.12.24

This Post Has 4 Comments

  1. Tak odnośnie leżakowania w beczkach to kiedyś zdarzyło mi się pić: “Pracownia Piwa LAB 21 – eksperymentalny blend imperialnego saisona leżakowanego w beczce po muskacie z imperialnym saisonem leżakowanym w beczce po merlocie, dodatkowo leżakowany w beczce po koniaku z dodatkiem dzikich drożdży brettanomyces”. 🙂

  2. To dopiero musiała być mieszanka! I jak, smakowało?

  3. Jak to podsumowała żona: “niezłe wino”, szału nie było :). Tego samego dnia udało mi się napić chyba najlepszego piwa w życiu: Browar In Peccatum Chocodope Cinnamon cookie hazelnut milkshake porter. Genialny zapach a smak jeszcze lepszy :).

Zostaw wiadomość po sygnale:

Close Menu