Bonus: ścinki historyczne nr 1
Nerdy Nocą
Tej nocy goszczę browar Małe Piwo z Trójmiasta — Meri i Bies przywieźli trzy butelki i teraz opowiadają, jak powstaje piwo, ile jest rodzajów oraz jak czytać etykiety.
Początki przygód z piwem. Jak się kupuje browar? Słownik opisu piwa na konkursie i w domu – piana, gęstość, pęcherzyki, klarowność, kolor. Co to jest brzuch zająca?
PSST Pijemy witbier.
Skąd się wzięło piwo jako napój oraz nazwy stylów warzenia piwa? Jak to się robiło (i zapisywało) w Sumerze? Hymn do bogini Ninkasi i inne ślady historyczne.
Proces piwny w full opcji.
PSST Pijemy single hop IPA.
Co to znaczy: single hop, IPA? Legenda i prawdziwa historia o Indian Pale Ale.
Fascynująca historia ale. Niemieckie prawo czystości piwa. Eksplozja piw mieszczańskich i moda na jasne. Josef Groll i jego rewolucyjny pilsner. Omawiamy różne style piwa.
Dolna fermentacja → lagery → pilsnery, międzynarodowe lagery, marcowe, koźlaki.
Górna fermentacja → ale → piwa pszeniczne, bittery angielskie, pale ale, ipy, piwa brązowe, lokalne odmiany ale, piwa kwaśne, porteery i stouty amerykańskie, polskie piwo grodziskie, gose, fińskie sahti.
PSST Pijemy russian imperial stout. Skąd się wziął ten styl?
Jak czytać etykietkę na butelce? Co to w zasadzie jest ekstrakt? W jakich jednostkach podaje się goryczkę? Co to jest “warka”?
Spiryt? Koci mocz? Kapusta gotowana? Kalafior i inne zdrowe warzywa? Siarka? Mokry karton? Przy jakim zapachu trzeba zacząć serio uważać?
Kilka słów o amerykańskich piwach dobrych i złych, o gustach, guścikach i kryteriach konkursów piwnych. Na deser browar Małe Piwo zachęca do samodzielnego warzenia.
Dziękujemy za wspieranie na patronite.pl/kya! Wrzuć pięć złotych — potrzebujemy hektolitrów herbaty.
2018.05.12 / 2018.12.24
Nerdy Nocą drzemią w różnych miejscach w internecie! Zajrzyj na zaplecze i dołącz do naszego pochrapywania np. na wesołej grupce na fejsie lub w leniwym telegramie.
Pokaż Nerdy Nocą znajomym! Dziękuję!
Można wrzucić piątaka na przygotowanie kolejnych odcinków:
© kya / nerdynocą.pl
majorwitek on 2018-12-23
Piwo po sumeryjsku, ewolucja symbolu pisma klinowego:
https://ekaloria.com/wp-content/uploads-ekaloria-en/2013/05/pismo-klinowe-piwo.jpg
Kojer on 2018-12-29
Tak odnośnie leżakowania w beczkach to kiedyś zdarzyło mi się pić: “Pracownia Piwa LAB 21 – eksperymentalny blend imperialnego saisona leżakowanego w beczce po muskacie z imperialnym saisonem leżakowanym w beczce po merlocie, dodatkowo leżakowany w beczce po koniaku z dodatkiem dzikich drożdży brettanomyces”. 🙂
Meri on 2018-12-29
To dopiero musiała być mieszanka! I jak, smakowało?
Kojer on 2018-12-30
Jak to podsumowała żona: “niezłe wino”, szału nie było :). Tego samego dnia udało mi się napić chyba najlepszego piwa w życiu: Browar In Peccatum Chocodope Cinnamon cookie hazelnut milkshake porter. Genialny zapach a smak jeszcze lepszy :).