play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Bonus: ścinki historyczne nr 1
    Nerdy Nocą

play_arrow

podkast

#059 Hobby: browar

kya 2018-12-23 4


Tło
share close

Tej nocy goszczę browar Małe Piwo z Trójmiasta — Meri i Bies przywieźli trzy butelki i teraz opowiadają, jak powstaje piwo, ile jest rodzajów oraz jak czytać etykiety.

Początki przygód z piwem. Jak się kupuje browar? Słownik opisu piwa na konkursie i w domu – piana, gęstość, pęcherzyki, klarowność, kolor. Co to jest brzuch zająca?

PSST Pijemy witbier.

Skąd się wzięło piwo jako napój oraz nazwy stylów warzenia piwa? Jak to się robiło (i zapisywało) w Sumerze? Hymn do bogini Ninkasi i inne ślady historyczne.

Z czego się robi piwo?

  • słód (i jego suszenie),
  • woda (do czego miękka, do czego twarda),
  • chmiel (gatunki i aromaty),
  • drożdże (zwłaszcza Saccharomyces cerevisiae),
  • inne dodatki (od cukru po śledzie).

Jak się robi piwo?

Proces piwny w full opcji.

  • Omawiamy brzeczkę.
  • Nowe słowo: “przerwy” w różnych temperaturach i ich wpływ na piwo, a także parę procesów chemicznych związanych z cukrami.
  • Filtracja. Wysłodziny. Dorzucamy szyszki i gotujemy.
  • Wygotowanie rury i reżim sanitarny. Wyścig bakterii z drożdżami!
  • Chłodzenie.

PSST Pijemy single hop IPA.

  • Fermentor! Chlapanie i napowietrzanie brzeczki.
  • Fermentacja! Górna i dolna, burzliwa i cicha, pierwsza i druga. Uwaga, to nam się przyda za chwilę.
  • Mycie butelek przed rozlaniem i ostatnie dodatki.
  • Leżakowanie. Kapslowanie!

Rodzaje piwa

Co to znaczy: single hop, IPA? Legenda i prawdziwa historia o Indian Pale Ale.

Fascynująca historia ale. Niemieckie prawo czystości piwa. Eksplozja piw mieszczańskich i moda na jasne. Josef Groll i jego rewolucyjny pilsner. Omawiamy różne style piwa.

Dolna fermentacja → lagery → pilsnery, międzynarodowe lagery, marcowe, koźlaki.

Górna fermentacja → ale → piwa pszeniczne, bittery angielskie, pale ale, ipy, piwa brązowe, lokalne odmiany ale, piwa kwaśne, porteery i stouty amerykańskie, polskie piwo grodziskie, gose, fińskie sahti.

PSST Pijemy russian imperial stout. Skąd się wziął ten styl?

Jak czytać etykietkę na butelce? Co to w zasadzie jest ekstrakt? W jakich jednostkach podaje się goryczkę? Co to jest “warka”?

Skuchy. Kiedy piwo śmierdzi

Spiryt? Koci mocz? Kapusta gotowana? Kalafior i inne zdrowe warzywa? Siarka? Mokry karton? Przy jakim zapachu trzeba zacząć serio uważać?

Piwo jak seks w kajaku

Kilka słów o amerykańskich piwach dobrych i złych, o gustach, guścikach i kryteriach konkursów piwnych. Na deser browar Małe Piwo zachęca do samodzielnego warzenia.


Dziękujemy za wspieranie na patronite.pl/kya! Wrzuć pięć złotych — potrzebujemy hektolitrów herbaty.

2018.05.12 / 2018.12.24

Pobierz mp3:
NN#059 Hobby: browar

Komentarze

Komentarzy: 4 w sumie.
  1. Kojer on 2018-12-29

    Tak odnośnie leżakowania w beczkach to kiedyś zdarzyło mi się pić: “Pracownia Piwa LAB 21 – eksperymentalny blend imperialnego saisona leżakowanego w beczce po muskacie z imperialnym saisonem leżakowanym w beczce po merlocie, dodatkowo leżakowany w beczce po koniaku z dodatkiem dzikich drożdży brettanomyces”. 🙂

  2. Meri on 2018-12-29

    To dopiero musiała być mieszanka! I jak, smakowało?

  3. Kojer on 2018-12-30

    Jak to podsumowała żona: “niezłe wino”, szału nie było :). Tego samego dnia udało mi się napić chyba najlepszego piwa w życiu: Browar In Peccatum Chocodope Cinnamon cookie hazelnut milkshake porter. Genialny zapach a smak jeszcze lepszy :).

Po sygnale zostaw wiadomość

Email będzie schowany. Pola wymagane oznaczone *

Podobne odcinki