wideo

Kuchnia pierwszej Rzeczpospolitej @ NNNL 2021.01

kya 2021-11-12


Tło
share close

Nerdy Nocą Na Lewo do staropolskiego stołu zaprasza Andrzej Pierzchała.

Doktor historii i smakosz zabiera nas na staropolską ucztę. W pierwszej części opowiada między innymi:

  • czym się różnią składniki,
  • co i czym się jadło,
  • czy coś by nam w ogóle smakowało,
  • co miało wpływ na naszą kuchnię.

W bonusie rozmawiamy m.in. o Mieszku I oraz o wojnach piwnych.

W drugiej części przedstawia między innymi:

  • dania od XVI wieku wzwyż,
  • jak to wszystko przyprawiano i podawano,
  • co wiemy o kuchniach regionalnych,
  • kilka przepisów.

W bonusie rozważamy kiełbasę, żółwie, sztućce i ketchup.

Redakcja, goście i publiczność Nerdów Nocą z wesołej grupki Nerdy Nocą w grupie spotykają się czasem na wideo pod hasłem Nerdy Nocą Na Lewo. Ponieważ okazało się, że izolacja powoduje chęć poszerzania sobie horyzontów bez wychodzenia z domu, ostatnio wynikły z tego apetyty kulinarno-historyczne:

Oglądaj na tubce, zostaw tam lajka, będzie nam miło, a prelegentowi w szczególności 🙂

Materiały dodatkowe — bibliografia. Wszystkie lub niemal wszystkie wymienione dostępne są w Polonie lub innych bibliotekach naukowych online:

  • Gall Anonim, Kronika polska
  • Thietmar, Kronika Thietmara
  • Ibrahim ibn Jakub, Księga dróg i królestw
  • Stanisław Czerniecki, Compendium ferculorum albo zebranie potraw
  • Paul Tremo, Nauka dokładna sposobów warzenia i sporządzania potraw z mięsiwa, ryb, jarzyny, mąki, jako też przyprawiania rozmaitych sosów, robienia esencji ponczowe
  • Józef Jeżowski, Zabawy ziemiańskie
  • Guillaume Le Vasseur de Beauplan, Déscription de l’Ukrainie, qui sont plusieurs provinces du Royaume de Pologne, Contenuës depuis les confins de la Moscovie, jusques aux limites de la Transilvanie. Ensemble leurs moeurs, façcons de vivres et de faire la Guerre
  • Jędrzej Kitowicz, Opis obyczajów za panowania Augusta III
  • Kucharz doskonały, pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem. Okazując sposób poznawania, rozbierania różnego rodzaju mięsiwa, ryb, etc. przytym naukę daiąc przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół, oraz wyborze onych używania. Tudzież robiena wódek, likworów, syropów, ciast i cukrów. z francuskiego przetłomaczony i wielą przydatkami pomnożony przez Woyciecha Wielądka (1783)
  • Jan Szyttler, Kuchnia myśliwska, czyli na łowach (1823), Kucharz dobrze usposobiony (1830), Poradnik dla myśliwych (1839), Kucharz Nowy dla osób osłabionych (1837), Kucharka oszczędna (1835)
  • Mikołaj Rej, Żywot człowieka poczciwego
  • George Burnett, View of the Present State of Poland
  • Opracowania: Gollub, Aus der Küche der deutschen Ordensritter; Antoni Karbowiak, Obiady profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego w XVI i XVII wieku; Andrzej F. Grabski. Polska w opiniach obcych X-XIII w.; Jan Bystroń, Dzieje obyczajów w dawnej Polsce; Andrzej Chwalba (red.), Obyczaje w Polsce.

Oraz linki z czatu:


miejsce: Nerdy Nocą Na Lewo w zoomie
nagranie: Marcin Juszkiewicz
montaż: Kaja Mikoszewska
muzyka w intro: Piotr Bendyk


Wrzuć pięć złotych na patronite.pl/kya! Kupię sobie wydrę, a potem jej nie ugotuję.

2021.01.09+2021.01.23 / 2021.11.12+2021.11.16

Komentarze

Nie ma jeszcze komentarzy.

Po sygnale zostaw wiadomość

Email będzie schowany. Pola wymagane oznaczone *